Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Σπάνια σύμπτωση: Εαρινή ισημερία και υπερπανσέληνο θα απολαύσουμε αυτή την Τετάρτη


Το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου θα σημειωθεί μια σπάνια αστρική σύμπτωση, καθώς συμπίπτει η εαρινή ισημερία με την τρίτη και τελευταία φετινή υπερ-σελήνη. Η εαρινή ισημερία θα συμβεί με λίγες ώρες διαφορά με την υπερπανσέληνο.

Η εαρινή ισημερία δεν είναι τυχαία μια από τις αγαπημένες ημέρες των περισσότερων ανθρώπων καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης ενώ μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα μεγαλώνει συνεχώς. Η άνοιξη ωστόσο δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης. Η πρώτη της ημέρα βρίσκεται ανάμεσα στις 19-20-21 Μαρτίου.



Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό. Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Για όλα ευθύνεται η κλιματική αλλαγή καθώς εξαιτίας της η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στην άνοιξη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο βόρειο ημισφαίριο η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

Η απόσταση της σελήνης δεν είναι σταθερή από τη γη και γι’ αυτό θα έχουμε τη χαρά να τη απολαύσουμε να φαίνεται μεγαλύτερη καθώς η απόστασή της θα μειωθεί από τη γη μας κατά 5%, αφού η τροχιά της είναι ελλειπτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου